Dzień Zdrowej Żywności
29 kwietnia zorganizowano w SP 7 Dzień Zdrowej Żywności. Rodzice uczniów klas 0 – III przygotowali wystawne stoiska z produktami spożywczymi, których nie powinno zabraknąć w codziennej diecie, a mianowicie: warzyw, owoców, nabiału i produktów zbożowych.
Rodzice dołożyli wszelkich starań aby zachęcić dzieci do spożywania wymienionych produktów. Stoiska wyglądały bardzo smakowicie, a pogadanki, ulotki oraz plakaty o walorach odżywczych i smakowych dopełniły całości. Przy jednym stoisku uczniowie poznali warzywa rzadko goszczące na naszych stołach, takie jak: patison, szparagi, bakłażan, rzeżucha, kalarepka i inne. Przy kolejnym stanowisku prezentowano przepyszne potrawy z warzyw m. in.: tortille nadziewaną grillowanymi warzywami, szaszłyki warzywne, koreczki. „Bar sałatkowy” czyli różnorodność komponowania smaków z owoców i warzyw to pomysł innych rodziców. Uczniowie wzbogacili także swoją wiedzę nt. owoców zarówno krajowych jak i egzotycznych, takich jak choćby karambola. Mamy przyniosły również przetwory z własnej spiżarni: konfitury z truskawek, borówek, mus jabłkowy, kompoty i soki. Stoiska z przetworami mlecznymi prezentowały się także wyśmienicie, zaś produkty zbożowe cieszyły się dużym zainteresowaniem uczniów.
Stoiska z żywnością przygotowane przez rodziców były jednym z zadań zawartych w projekcie, który realizuje szkoła w ramach prozdrowotnego programu „Trzymaj formę”. Celem programu jest propagowanie zdrowego stylu życia i aktywizowanie całych rodzin.
Koordynator programu oraz wychowawcy klas serdecznie dziękują rodzicom za zaangażowanie, poświęcony czas i kreatywność w przygotowaniu wspaniałych prezentacji produktów i potraw.
Metryka
- AutorIzabella Ryńska - Pieluchowska