Warsztaty kulinarne
Uczniowie klasa II a Szkoły Podstawowej nr 7 uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych, przygotowanych i przeprowadzonych przez absolwentów Technikum Gastronomicznego „Poznańska” z Warszawy. Jednym z nich był absolwent wszystkich placówek Zespołu Szkół nr 1 Michał Kulesza.
Dzieci uczyły się i pod kierunkiem: szatkowały masło z mąką, gniotły ciasto, oddzielały żółtko od białka, wykrawały z użyciem foremek kruche ciasteczka, przygotowywały pizzę według własnego przepisu uwzględniając świeże dodatki. Praca przebiegała sprawnie. Jej efekty były bardzo smaczne i zaskakująco szybko znikały z talerzy. Następnego dnia, gdy ciasteczka ostygły dzieci zdobiły je kolorowym lukrem i częstowały pracowników szkoły. Wykonywały swoje zadanie z wielkim zapałem i zaangażowaniem. Rodzice mogli w domach podziwiać i degustować małe „kulinarne dzieła sztuki”.
Metryka
- Autor Małgorzata Kulesza