Dzień surówek i sałatek w ZS 2
Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś
Anthelme Brillat-Savarin
„Fizjologia smaku”
W Zespole Szkół nr 2 W Nowym Dworze Mazowieckim podejmowane są różnorodne akcje promujące zdrowy styl życia. Uwzględniają one systematyczną aktywność fizyczną, umiejętność ograniczenia skutków dystresu (przedłużającego się stresu), właściwe odżywianie i eliminowanie uzależnień.
W ramach 21. rocznicy Światowego Dnia Rzucania Palenia - obchodzonego w Polsce od 1991r. w każdy trzeci czwartek listopada - w ZS nr 2 został zorganizowany „Dzień surówek i sałatek”. Uczennice kl. II b liceum o profilu socjalnym w ramach zajęć z przedmiotu „Człowiek w środowisku” przygotowały - pod nadzorem p. T. Rzepieli i p. M. Trębacz - różnorodne, kolorowe specjały z różnych stron świata. Młodzież na przerwach śródlekcyjnych mogła skosztować wybranych potraw, delektować się bogactwem smaków i barw, poznawać różne warzywa, owoce, pestki i nasiona. Każda przerwa była wyprawą po zdrowie, odkrywaniem tajemnic natury i jednocześnie kulinarną podróżą dookoła świata. Zmysły wzroku, smaku i węchu przenikały się i wzmacniały doznania, zachęcały do poznawania kuchni innych narodów, wykorzystania pomysłów w domu i komponowania własnych wspaniałych surówek, sałatek.
Uczniowie tłumnie oblegali na każdej przerwie stoisko z potrawami, kosztowali smaczne surówki i sałatki, dopytywali o sposób ich wykonania. W trakcie zaspokajania ciekawości smakowych i dostarczania komórkom dużej dawki witamin, soli mineralnych i innych składników pokarmowych, głębiej zapadały uczniom w pamięć przestrogi i prośby płynące z plakatów związanych ze Światowym Dniem Rzucania Nałogu Palenia.
Pożywienie ludzi w różnych regionach kuli ziemskiej zależy od warunków przyrodniczych, ekonomicznych, stopnia rozwoju gospodarczego kraju oraz tradycji. Upodobania żywieniowe są zatem efektem nawyków oraz rodzinnych czy regionalnych zwyczajów. „Dzień surówek i sałatek” czy niedawno zorganizowany w ZS2 „Światowy Dzień Chleba” miały na celu kształtowanie aktywnej i odpowiedzialnej postawy młodzieży wobec zdrowia. Akcje podkreślały znaczenie produktów zbożowych, warzyw i owoców stanowiących podstawę piramidy zdrowego żywienia opracowanej w 1992 r. w USA. Poszerzały wiedzę o znaczeniu głównych składników pokarmowych i zawierających je produktach żywnościowych. Uświadamiały także, że niechęć do pewnych potraw może być instynktowna, ale może też wynikać z nietolerancji przez organizm pewnych substancji. Wspomniane akcje wskazały, że przy odżywianiu można kierować się przede wszystkim potrzebami własnego organizmu. Połączenie Światowego Dnia Rzucania Palenia z bogatą ofertą sałatek i surówek z pewnością pogłębiło samoświadomość uczniów w zakresie preferowanego stylu życia oraz wskazało drogi łatwego rozstania się z nałogiem palenia.
mgr Mirosława Trębacz
nauczyciel biologii i chemii