W Krainie Czekolady
Z czego powstaje czekolada?
Jakie są jej rodzaje?
Jak wygląda uprawa nasion kakaowca?
Na te pytania uczniowie klasy Ic i Ie ze Szkoły Podstawowej nr 7 szukali odpowiedzi podczas czekoladowych warsztatów w "Wedlu". W pijalni czekolady na ul. Szpitalnej panował niesamowicie słodki klimat. Dzieci miały okazję delektować się cudownym aromatem oraz smakiem płynnej, mlecznej czekolady. Dowiedziały się wszystkiego o procesie jej produkcji oraz o historii jej wynalezienia. Każdy stał się przez chwilę mistrzem ozdabiania dużego wedlowskiego tortu czekoladowego. W ruch poszły tubki wypełnione białą i ciemną czekoladą, ozdoby na tortach były unikatowe i niepowtarzalne. Dzieci zabrały swoje wytwory do domu, aby pochwalić się nimi i spałaszować je w gronie rodzinnym.
Obdarowani licznymi słodkimi upominkami pierwszoklasiści ruszyli na zwiedzanie fabryki „Wedel”. Po obejrzeniu filmu edukacyjnego o uprawie kakaowca i jego transporcie do Europy, można było obserwować taśmę produkcyjną czekolady truskawkowej, a także podziwiać wyrób wielkanocnych jaj czekoladowych – ręcznie malowanych różowym lukrem.
Pełni wrażeń, przesiąknięci zapachem czekolady, pierwszaki wróciły do domu. Ale było słoooodkoooo!!!
Metryka
- Autor Katarzyna Tomaszewska